Τί μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας;

symptoms

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι σοβαρά και δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, δεν χρειάζεστε απαραίτητα κάποια θεραπεία.

Εάν ο πόνος σας είναι σημαντικός, τότε μπορείτε να λάβετε θεραπεία με παυσίπονα. Στις περιπτώσεις έντονου πόνου μπορεί να σας συσταθεί η παράπεμψή σας στις υπηρεσίες διαχείρισης πόνου εάν η συντηρητική αντιμετώπιση παραμένει ως η επιλογ που επιθυμείτε.

Η συντηρητική διαχείριση είναι επίσης μια επιλογή για όσες από εσάς προσπαθείτε ενεργά να αποκτήσετε μωρό.

Φαρμακευτική/Ορμονική Θεραπεία

Η ενδομητρίωση είναι μια ορμονοεξαρτώμενη κατάσταση, επομένως μπορεί να σας προσφερθεί κάποια μορφή ορμονικής θεραπείας για την καταστολή των φυσικών ορμονών σας και κατά συνέπεια την καταστολή της ενδομητρίωσης και των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

Οι επιλογές που μπορούν να εξεταστούν είναι:

  • Αντισυλληπτικά χάπιά
  • Χάπια Προγεστερόνης
  • Σπιράλ Mirena 
  • Ενέσεις που προκαλούν βραχυπρόθεσμη εμμηνόπαυση
sympt

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η λαπαροσκόπηση (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) είναι η μέθοδος επιλογής για τη χειρουργική θεραπεία (εκτομή) της ενδομητρίωσης σας.

Συνήθως η λαπαροσκόπηση συνιστάται στις περιπτώσεις εκείνες που η φαρμακευτική αγωγή για την ενδομητρίωση δεν είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, εάν βρεθεί ότι έχετε ενδομητριωσική κύστη (σοκολατένια κύστη) στο υπερηχογράφημα ή εάν έχετε προβλήματα να μείνετε έγκυος και επομένως η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητά σας.

Εάν η οικογένειά σας έχει ολοκληρωθεί και εφόσον άλλες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα ενδομητρίωσης, η υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας) μαζί με αφαίρεση και των δύο ωοθηκών σας μπορεί να είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί.

ενδομητρίωση

Τι είναι η Ενδομητρίωση;

Μια συχνή καλοήθης πάθηση Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την έκτοπη ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου σε διάφορους ιστούς του σώματος αλλά