Η φροντίδα σας η άμεση προτεραιότητα μας

Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ιατρική Εκπαίδευση στην Αγγλία

Ο Νικολόπουλος Ηλίας και η White-Νικολοπούλου Βικτώρια φοίτησαν στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Λέστερ και του Νότινχαμ αντίστοιχα και εκπαιδεύτηκαν στην ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας εξολοκλήρου στην Αγγλία. Εργάστηκαν ως επιμελητές Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία πριν έρθουν στο Βόλο.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και πολλές διαφορές ανάμεσα στα συστήματα υγείας εδώ στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αγγλία. Για αυτό το λόγο η εμπειρία που έχουν αποκτήσει είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν των γιατρών που εκπαιδεύτηκαν αλλού.

Θα εξηγήσουμε την εκπαίδευση και την εμπειρία που απέκτησαν έτσι ώστε να νιώθετε σιγουριά και ασφάλεια για την φροντίδα που λαμβάνεται από το Volos Gynaecology.

 

Το σύστημα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχεδόν όλο το σύστημα περίθαλψης Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασισμένο στη δημόσια υγεία. Υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές γυναικολογίας αλλά επιλέγονται μόνο από ελάχιστες γυναίκες. Η ιδιωτική μαιευτική υφίσταται μόνο στο κεντρικό Λονδίνο για τους πλούσιος και τους διάσημους.

Οι γιατροί που ολοκλήρωσαν την ειδικότητά τους (επιμελητές – Consultants) εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία με μια ομάδα ειδικευόμενων ιατρών. Οι ειδικευόμενοι γιατροί τοποθετούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικά νοσοκομεία για να διασφαλίσουν την απόκτηση ενός μεγάλου εύρους εμπειριών σε όλες τις διαφορετικές πτυχές της ειδικότητας

Τα νοσοκομεία είναι μεγάλα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Για να γίνει κατανοητό, περίπου 4.500-7.000 μωρά γεννιούνται ετησίως σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Αγγλία έναντι περίπου 400 μωρών ανά έτος που γεννιούνται στο δημόσιο νοσοκομείο του Βόλου. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί αποκτούν μία τεράστια εμπειρία με εκατοντάδες γέννες στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

 

Το Χρονοδιάγραμμα της ιατρικής εκπαίδευσης

Μετά από 6 χρόνια στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές ιατρικής αποφοιτούν ως γιατροί. Ακολουθεί μία γενική ιατρική εκπαίδευση για 2 χρόνια (κάτι παρόμοιο με το «αγροτικό») σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στη διάρκεια της οποίας αποκτούν εμπειρία σε 6 διαφορετικά πεδία όπως η γυναικολογία, η παιδιατρική, η χειρουργική και η ογκολογία. Εργάζονται κάτω από την εποπτεία των επιμελητών τους και προχωρούν στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής τους μόνο αν έχουν αποδείξει ότι είναι επαρκείς σε μια πληθώρα ιατρικών δεξιοτήτων στην πράξη.

Σε συνέχεια αποφασίζουν σε πιο πεδίο της ιατρικής θα ήθελαν να ειδικευτούν. Η ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας διαρκεί τουλάχιστον 7 χρόνια.

 

Εκπαίδευση στην Μαιευτική – Γυναικολογία

Για τα πρώτα 2 χρόνια οι ειδικευόμενοι της Μαιευτικής – Γυναικολογίας δουλεύουν κάτω από την εποπτεία των επιμελητών, μαθαίνοντας να πραγματοποιούν βασικές επεμβάσεις όπως καισαρικές τομές και λαπαροσκοπήσεις. Μαθαίνουν την παρακολούθηση και τη διαδικασία του τοκετού και να φέρνουν εις πέρας τοκετούς με φυσιολογικό τρόπο ή με εμβρυουλκούς. Στο διάστημα αυτό πρέπει να περάσουν το πρώτο μέρος των εξετάσεων του Βασιλικού Κολλεγίου της Μαιευτικής – Γυναικολογίας (RCOG).

Για τα επόμενα τρία χρόνια (3ο με 5ο έτος ειδικότητας), οι ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται σταδιακά πιο ανεξάρτητα εκτελώντας πιο περίπλοκες επεμβάσεις, παρακολουθώντας ασθενείς με διαφορετικά κλινικά συμπτώματα και φέρνοντας εις πέρας εκατοντάδες τοκετούς το χρόνο είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να περάσουν το δεύτερο και το τρίτο μέρος των εξετάσεων προτού γίνουν μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου της Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Οι εξετάσεις αυτές πιστοποιούν τις γνώσεις τους καθώς και τις επικοινωνιακές και πρακτικές δεξιότητές τους και είναι πολύ δύσκολο να τις περάσει κανείς.

Στον διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων της εκπαίδευσης τους, οι ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται ανεξάρτητα σε σχεδόν όλες εκτός από τις πιο περιπλοκές περιπτώσεις, και επίσης είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία των νεότερων ειδικευομένων.

Στο διάστημα αυτό λαμβάνουν επιπρόσθετη εκπαίδευση πάνω σε μία υποειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Για τον κύριο Νικολόπουλο αυτή ήταν η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική – Λαπαροσκοπική χειρουργική και για την κυρία White-Νικολοπούλου η εμβρυομητρική.

Στο τέλος αυτών των 7 χρόνων της εκπαίδευσής τους πρέπει να αποδείξουν τις δεξιότητές τους σε όλα τα προαπαιτούμενα πεδία όπως γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες πριν τους απονεμηθεί η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της ειδικότητας. Μόνο σε αυτό το σημείο μπορούν να κάνουν αίτηση για δουλειά ως ανεξάρτητοι επιμελητές Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι.