Εμβόλια

Εποχική γρίπη

Οι έγκυος γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και ενδομήτριου θανάτου. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές να το κάνετε σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας και θα δώσει επίσης και στο μωρό σας ένα επίπεδο ανοσίας για τους πρώτους μήνες της ζωής του. Συνήθως το εμβόλιο της γρίπης γίνεται μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Μαΐου.

Κορωνοϊός

Οι έγκυος γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να μολυνθούν με κορωνοϊό, αλλά είναι πιο πιθανό να αδιαθετήσουν σοβαρά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο. Οι έγκυος γυναίκες είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία εάν είναι ανεμβολίαστες, εάν έχουν ΔΜΣ >25, έχουν διαβήτη ή είναι ηλικίας >35 ετών. Ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης ή του αν θηλάζουν, όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν 2 δόσεις του εμβολίου και στη συνέχεια μία αναμνηστική δόση είτε με το εμβόλιο Pfizer είτε με το εμβόλιο Moderna. Οι γυναίκες που έχουν λάβει και τις 3 δόσεις έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό.

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει τα μωρά προκαλώντας σοβαρή αδιαθεσία ή ακόμα και θάνατο. Οι γυναίκες που εμβολιάζονται στην εγκυμοσύνη μεταδίδουν στα μωρά τους αντισώματα που τα προστατεύουν μέχρι να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Το εμβόλιο του κοκκύτη συνιστάται σε κάθε εγκυμοσύνη οποιαδήποτε στιγμή από την 27η εβδομάδα και μετά.

κυηση

Υγιής μητέρα, υγιές μωρό

Ά Α Άσκηση Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται είκοσι λεπτά άσκησης κάθε μέρα για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τον κίνδυνο του