Υγιής μητέρα, υγιές μωρό

Ά

Α

Άσκηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται είκοσι λεπτά άσκησης κάθε μέρα για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη κύησης και της υψηλής πίεσης και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Διατροφή

Έχοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζετε για το μωρό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας που είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ιδιαίτερα πεινασμένη αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να ‘τρώτε για δύο’ διότι η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Κατά μέσο όρο μία γυναίκα παίρνει περίπου 12,5 κιλά στην εγκυμοσύνη.

Για να αποφύγετε κάποια τροφική δηλητηρίαση πρέπει να είστε σίγουρες ότι τα φαγητά είναι καλά μαγειρεμένα και να αποφεύγετε ωμά ψάρια (sushi), ωμά αυγά, πατέ, μαλακά τυριά (καμεμπέρ, ροκφόρ, μπρί) αν δεν είναι μαγειρεμένα και μη παστεριωμένο γάλα. Η βιταμίνη Α μπορεί να είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το συκώτι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και πρέπει να το αποφεύγετε.

Συμπληρώματα βιταμινών συνιστώνται στην εγκυμοσύνη και θα πρέπει να περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D και φυλλικό οξύ. Δεν θα πρέπει να περιέχουν βιταμίνη Α.

κυηση

Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, ενδομήτριο θάνατο και χαμηλό βάρος νεογνού, γι’ αυτό συνίσταται το όριο των 200 mg την ήμερα στην εγκυμοσύνη (400mg εκτός εγκυμοσύνης). Γνωρίζοντας την περιεκτικότητα καφεΐνης στα προϊόντα που καταναλώνετε και αντικαθιστώντας τα με decaf επιλογές, μειώνει το ρίσκο των επιπλοκών. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως είναι οι ‘καούρες’. Μπορείτε να τις αποφύγετε πίνοντας καφέ με γεμάτο στομάχι.

Η περιεκτικότητα καφεΐνης διαφέρει από καφέ σε καφέ ανάλογα με το είδος και τον τόπο προέλευσης. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 100mg καφεΐνης ενώ μία κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 140mg. Οι καφετέριες έχουν επίσης μια εντυπωσιακά μεγάλη διακύμανση στην περιεκτικότητα καφεΐνης. Ένα μικρό Cappuccino στο καφέ Costa έχει 185mg, ενώ ένα μεγάλο έχει 370mg.

Ένα μικρό Cappuccino από τα Starbucks έχει 75mg, ενώ ένα μεγάλο έχει 150mg. Ρωτήστε την περιεκτικότητα καφεΐνης στην καφετέρια που επισκέπτεστε συχνά για να είστε ενημερωμένοι και να προφυλάξετε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Δεν είναι όμως μόνο ο καφές που περιέχει καφεΐνη: ένα κουτάκι Coca-Cola περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης, μία κούπα τσάι έχει περίπου 75mg καφεΐνης και μία σοκολάτα περιέχει περίπου 25mg καφεΐνης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα μειώνει το ποσοστό οξυγόνου που διαπερνάει τον πλακούντα για να φτάσει στο μωρό σας. Δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει αν είναι δυνατόν να σταματήσετε να καπνίζετε. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι ασφαλή και μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το τσιγάρο. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, ενδομήτριου θανάτου, θανάτου του νεογνού, πρόωρου τοκετού και εκ γενετής ανωμαλιών όπως λαγώχειλο και υπερώια. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις. Εάν οι γύρω σας δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα, δε θα πρέπει να καπνίζουν μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο όταν είναι μαζί σας. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγετε μπαρ και εστιατόρια όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

Αλκοόλ

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το έμβρυο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο αλκοόλ στην αρχή της κύησης. Θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ με το που μάθετε ότι είστε έγκυος και μέχρι να γεννήσετε.

Σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική επαφή είναι μέρος μίας υγιούς σχέσης με το σύντροφό σας και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά θα πρέπει να κατευθύνεστε με το πώς αισθάνεστε και αυτό μπορεί να αλλάζει καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Το σεξ δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Συνιστάται μόνο να αποφεύγετε την σεξουαλική επαφή όταν ο πλακούντας είναι χαμηλά στη μήτρα (προδρομικός) ή όταν έχετε υψηλό ρίσκο για πρόωρο τοκετό (ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για αυτό). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είστε ακόμα επιρρεπείς στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και αν χρειάζεται ο σύντροφός σας θα πρέπει να συνεχίζει να φοράει προφυλακτικό.

Εμβόλια

Εμβόλια

Εποχική γρίπη Οι έγκυος γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, πρόωρου